Pretraživanje

NIKAD TRAŽENIJI HRVATSKI TRADICIJSKI NAKIT

NIKAD TRAŽENIJI HRVATSKI TRADICIJSKI NAKIT
Nakit oblikovan u skladu s hrvatskom kulturno – povijesnom i etnografskom baštinom jedan je od najpopularnijih suvenira kojeg ljeti kupuju domaći i inozemni turisti. Tradicijski nakit izrađen od zlata i srebra ovoga je ljeta posebno tražen među domaćim i inozemnim turistima, pokazuju najnoviji podaci srebrnarnica Argentum. Među mnoštvom modnih dodataka oblikovanih u skladu s hrvatskom kulturno – povijesnom i etnografskom baštinom naušnice su prve na listi, te svojom ljepotom polako ali sigurno osvajaju domaća i inozemna tržišta.           Najpopularnije, i izvan granica Hrvatske prepoznate, konavoske naušnice VERIŽICE koje se vežu za dubrovačko područje gdje su bile prve na popisu predmeta kojima su mladići prigodom ženidbe darivali svoju odabranicu. Nebrojeno mnogo izvedbi popularnih naušnica rećina s dodacima poput koralja i bisera danas u Dalmaciji možemo vidjeti na svakom koraku, a upravo one slove za najljepše tradicijske ukrase naše zemlje.  
ARGENTUM, REĆINE 522 KN
    Današnje replike splitskih naušnica s koraljima i biserima iz 18. stoljeća, u originalu izrađene filigranskom tehnikom, neodoljivo podsjećaju na cvijet od čipke. Isto tako, visoku povijesnu vrijednost nose i naušnice Dalmatinski cvjetići izrađene prema primjerkunastalom tehnikama filigrana i iskucavanja - jedinstvenim spojem dviju tradicionalnih metoda izrade nakita.  
ARGENTUM, DALMATINSKI CVJETIĆI 174 KN
  Današnje replike splitski hnaušnica s koraljima i biserima iz 18. stoljeća, u originalu izrađene filigranskom tehnikom, neodoljivo podsjećaju na cvijet od čipke. Isto tako, visoku povijesnu vrijednost nose i naušnice Dalmatinski cvjetići izrađene prema primjerku nastalom tehnikama filigrana i iskucavanja - jedinstvenim spojem dviju tradicionalnih metoda izrade nakita.  
ARGENTUM, SPLITSKE NAUŠNICE S BISERIMA 576 KN
    Među novim izvedbama koje će zbog svoje ljepote, vrijednosti i značaja lako pronaći mjesto u današnjoj kulturi su Šibenske rozete, naušnice inspirirane katedralom Sv. Jakova – najznačajnijim graditeljskim ostvarenjem 15. i 16. stoljeća u Hrvatskoj i simbolom stvaralačke snage našeg naroda.  
ARGENTUM, ŠIBENSKE ROZETE, 738 KN
  Nošenjem tradicijskog nakita odaje se počast bogatoj hrvatskoj povijesti i naglašava pripadnost određenom području, a kako su naušnice jedan od najprepoznatljivijih i najrasprostranjenijih ženskih uresa, ne čudi veliki interes za njima. U hrvatskoj povijesti izrađivane su samo od skupocjenih materijala, preciznim i mukotrpnim radom profesionalnih majstora zlatara, a osim dekorativne svrhe predstavljale su dublji iskaz religiozne pripadnosti, položaja u zajednici te materijalnog statusa obitelji.    

Možda Vam se svidi